Wkład do kominka ze stali czy żeliwny – jaki będzie lepszy

Właściwie zaprojektowany i wykonany kominek dostarczy mnóstwa radości domownikom, a może również i świetnie służyć do ogrzewania pomieszczeń w zimie. Jedną z najistotniejszych rzeczy, o jakie należy pomyśleć w czasie wyboru, będzie znalezienie jak najlepszego wkładu.

Wkłady kominkowe kawmet dostępne są w dużej ilości rodzajów, różnią się od siebie nie tylko zastosowanym materiałem i wyglądem, ale też wielkością i różnymi funkcjonalnościami. Z tego też powodu kupując wkład do swojego kominka warto zastanowić się dobrze wcześniej co jest potrzebne, i zakupić taki który w całości spełni wszystkie potrzeby. Po pierwsze wkłady kominkowe Hajduk podzielić można na żeliwne i stalowe.

Żeliwo akumuluje więcej ciepła i nie koroduje, ale trzeba przy nim uważać żeby nie popękało przy nieodpowiednim użytkowaniu. Stal ma gorsze parametry termiczne, za to będzie dawać znacznie więcej konstrukcyjnych możliwości. Niezależnie od tego, który z materiałów zostanie użyty, to niezwykle istotne jest żeby cały korpus był gruby i solidny. Zbyt cienkie ścianki często będą powodowały nierównomierne nagrzewanie, i wkłady kominkowe kratki wówczas mogą po prostu popękać.

Na pewno przed zakupem dowiedzieć się trzeba, jak długi czas kominek może pracować bez opału. Porządne wkłady kominkowe Defro utrzymują ciepło nawet do kilkunastu godzin, tak więc paląc w nich przed nocą rano powinno jeszcze być ciepło we wnętrzu. Przyjrzeć się także należy sprawności wkładu, ta w dobrych modelach nie powinna być raczej mniejsza niż 70 procent.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz